Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

NiNsee sluit deuren kenniscentrum

Datum : 14/06/2012

NiNsee sluit deuren kenniscentrum

NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) geeft de strijd op. Het kenniscentrum in Amsterdam sluit op 1 augustus de deuren. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) geeft geen subsidie meer. NiNSee was voor 90 procent afhankelijk van die rijkssubsidie. Voor sommige activiteiten van NiNsee wordt nog gewerkt aan een doorstart. De slavernijherdenking op 1 juli blijft in ieder geval bestaan.

"Dramatisch", noemt bestuursvoorzitter Eddy Campbell het besluit. Pogingen om de dreigende sluiting af te wenden zijn tevergeefs geweest. Wel wordt met ondersteuning van de gemeente Amsterdam nog geprobeerd 'een kleine doorstart' te maken met enkele activiteiten, zegt Campbel. "Er is misschien een sprankje hoop." Met de gemeente wordt nog onderhandeld of een deel van de subsidie voor huisvesting mag worden gebruikt voor de exploitatie. De opgebouwde kennis van NiNsee blijft bewaard op een website.

"Voor zaken als educatie, onderzoek en documentatie hebben we nog weinig mogelijkheden." NiNsee zal na het vertrek uit het pand alleen nog telefonisch bereikbaar zijn. Toch zegt Campbell dat er nog steeds gezocht wordt naar fondsen. "Maar het is heel erg moeilijk." Volgens de voorzitter is het slavernijverleden 'niet sexy' en is NiNsee daardoor moeilijk verkoopbaar.

De jaarlijkse herdenking van de slavernij op 1 juli en het Keti Kotifestival gaan in ieder geval nog door. Dit jaar zal premier Rutte komen; Campbell hoopt dat hij niet met lege handen komt. "Je weet nooit". De laatste hoop van NiNsee is gevestigd op een nieuw kabinet na de verkiezingen van 12 september in Nederland. "We hopen dat er partijen aan het bewind komen die ons meer terwille zijn."

Bron : NiNsee, RNW Caribiana
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug