Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nog steeds geen oplossing voor conflict Nicaragua

Datum : 03/07/2018
Land : Nicaragua

Nog steeds geen oplossing voor conflict Nicaragua

Meer dan 212 mensen zijn gedood tijdens de meer dan twee maanden durende protesten in Nicaragua, volgens het Nicaraguaanse Centrum voor Mensenrechten (CENIDH). De Nicaraguaanse Associatie voor Mensenrechten (ANDPH)  zet het dodental op 285. Er worden meer dan 156 mensen vermist.

Wat begon als een beweging tegen de nu geschrapte pensioenhervormingen in april, is sindsdien uitgegroeid tot een bredere protestbeweging die president Daniel Ortega oproept om af te treden. Mensenrechtengroepen beschuldigen veiligheidstroepen en groepen die loyaal zijn aan de regering van het gebruik van dodelijk geweld tijdens protesten. Er zijn meldingen geweest dat paramilitaire groepen winkels in brand staken en demonstranten lieten verdwijnen. De regering geeft de schuld aan “gewone misdadigers” en ontkent enige betrokkenheid.

Studenten hebben campussen van verschillende universiteiten over het hele land bezet om te protesteren tegen de onderdrukking door de regering. Demonstranten zeggen dat ze geen medische behandeling krijgen in overheidsziekenhuizen. Vrijwillige artsen en verpleegkundigen hebben geïmproviseerde klinieken opgezet op campussen, in katholieke kerken en andere gebouwen.

Op 30 juni werden minstens twee mensen gedood en meer dan tien mensen verwond toen demonstranten een  “bloemenmars” hielden  ter ere van de kinderen die de afgelopen twee maanden werden gedood. Eerder die maand stierven minsten zes mensen, waaronder twee baby’s, na een brandstichting in hun huis. Volgens getuigen had de eigenaar van het huis geweigerd paramilitaire eenheden toe te staan het dak van het huis te gebruiken.

De vele pogingen om tot een gesprek tussen de regering en maatschappelijke organisaties te komen, zijn tot dusverre mislukt. Ortega weigert een voorstel voor vervroegde verkiezingen te overwegen. 

Bron : Al Jazeera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug