Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nog steeds grote onrust in Frans Guyana

Datum : 10/04/2017
Land : Frans Guyana

Nog steeds grote onrust in Frans Guyana

Ondanks de goedkeuring van de Franse regering voor een noodplan van meer dan een miljard euro, is er nog steeds grote sociale onrust in het overzees departement. Frans Guyana is al weken het toneel van rep en roer als reactie van actievoerders, die het plan niet adequaat genoeg vinden.

De lokale bevolking heeft vorige week het aanbod van Parijs voor het hulpplan afgewezen. Actievoerders eisen minstens 2,5 miljard euro om een eind te maken aan chronische onderinvesteringen voor de bevolking. Activisten roepen op tot een volledige sluiting. Door blokkade van de haven in de hoofdstad Cayenne is de toevoer van import- en exportproducten van buurlanden Suriname en Brazilië flink gedaald. Het protest richt zich tegen de hoge werkloosheid en criminaliteit.

Alhoewel ze het regeringsplan ontoereikend vinden, hebben zij wel een einde gemaakt aan hun "symbolische" bezetting van de ruimtehaven Kourou waar het Europees lanceerbedrijf Arianespace zijn draagraketten de ruimte in schiet. Door de onrust is de lancering van een Ariane-5 met twee telecomsatellieten tot nader order uitgesteld. Maandag is er ook protest in stad Saint-Laurent aangekondigd, waar zo'n 20.000 inwoners wonen en ongeveer 260 kilometer van de hoofdstad is verwijderd.

Bron : De Ware Tijd, ANP
Bookmark and Share


Terug