Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Nog twee dammen in Brazilië staan op instorten

Datum : 19/11/2015
Land : Brazilië

Nog twee dammen in Brazilië staan op instorten

Het Braziliaanse mijnbedrijf Samarco zegt dat twee dammen die afvalwater van de ijzerproductie tegenhouden, beschadigd zijn en het risico lopen te breken. 

Eerder deze maand brak een reservoir van het bedrijf in de staat Minas Gerais. Huizen werden weggevaagd in de stroom, elf mensen kwamen om en twaalf vermiste persoenen zijn waarschijnlijk ook dood.  

Er zal direct worden begonnen met noodwerkzaamheden om een andere dambreuk te voorkomen, aldus het bedrijf. Het had aanvankelijk gezegd dat twee dammen – Fundao en Germano – op 5 november waren gebroken. Maar nu zegt het bedrijf dat het alleen om Fundao ging. Germano en een andere dam in de buurt – Santarem – verkeren nu in gevaar om te breken, zegt directeur infrastructuur Kleber Tara van Samarco.

Samarco is eigendom van het Braziliaanse mijnbedrijf Vale en het Brits-Australische bedrijf BHP Billiton. Afgelopen maandag is overeengekomen dat Samarco USD260 miljoen betaalt aan de Braziliaanse regering als compensatie. Het geld wordt gebruikt voor een eerste schoonmaak van het gebied en voor compensatie aan de slachtoffers en hun families. 

De Braziliaanse milieuorganisatie Ibama noemde de dambreuk “het ergste mijnincident in de geschiedenis van Brazilië. 
.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug