Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Noodtoestand in Brazilië door Zika-virus

Datum : 26/12/2015
Land : Brazilië

Noodtoestand in Brazilië door Zika-virus

Brazilië heeft de noodtoestand uitgeroepen nadat 2400 baby’s zijn geboren met een hersenbeschadiging, die vermoedelijk door het Zika-virus wordt overgedragen. Het Zika-virus werd ruim 70 jaar geleden in bosapen rond de Westelijke Nijl in Afrika ontdekt. Deze wordt tegenwoordig door de aedes aegypti mug overgedragen, dezelfde mug die dengue (knokkelkoorts) en chikungunya veroorzaakt. De symptomen ervan zijn vrij mild, maar kunnen ernstige neurologische complicaties opleveren die zelfs tot de dood kunnen leiden.

Het Braziliaanse ministerie van Gezondheid heeft eind november al laten weten dat het virus was ontdekt in een pasgeborene die kwam te overlijden. Het land onderzoekt de dood van 29 zuigelingen en de ruim 2400 gevallen van microcefalie, de aandoening waardoor kinderen met kleinere schedels worden geboren. In het afgelopen jaar waren er 147 gevallen hiervan.

De situatie in Brazilië is van dusdanige aard dat Angela Rocha, een specialist in infectieziektes bij kinderen, in een interview heeft gezegd dat vrouwen uit voorzorg zwangerschappen mogen uitstellen. "Dit zijn zuigelingen die hun hele leven lang speciale aandacht nodig hebben. Dit is een onvoorspelbare emotionele stress", aldus Rocha. "We praten over een hele generatie van zuigelingen die wordt getroffen."

Bron : The Washington Post, De Ware Tijd
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug