Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Noodtoestand in Guatemalteekse stad na rellen

Datum : 05/05/2012
Land : Guatemala

Noodtoestand in Guatemalteekse stad na rellen

De Guatemalteekse regering heeft donderdag de noodtoestand uitgeroepen in Santa Cruz Barillas nadat er rellen waren uitgebroken na de dood van een gemeenschapsleider. Inwoners bezetten korte tijd de militaire post nadat het lichaam was gevonden van een inwoner die zich had verzet tegen de bouw van een hydro-elektrische dam.

Er zijn ruim tweehonderd troepen naar de regio gestuurd. Minstens acht mensen zijn opgepakt. Woordvoerder van het leger, Rony Urizar, zei dat zo’n tweehonderd inwoners, bewapend met machetes en geweren, barakken hadden aangevallen in de provincie Huehuetanango.

President Otto Pérez Molina zei dat de situatie nu onder controle was, maar dat de noodtoestand dertig dagen van kracht blijft. Hij noemde de aanval “een provocatie tegen het leger.” Volgens hem hebben deelnemers aan de onlusten banden met drugshandelaars, die in deze regio bij de grens met Mexico actief zijn.

Een inwoner van Barrillas zei echter dat ze gerechtigheid eisten voor de moord op een inheemse leider, Andres Francisco Miguel. Zijn lichaam werd dinsdagnacht gevonden met meerdere kogelwonden. Inwoners menen dat Miguel is vermoord vanwege zijn verzet tegen de dam.

“We hebben verschillende rapporten ontvangen van het bedreigen en lastig vallen van mensen, die allemaal te maken hebben met de dam”, zegt Alberto Brunori, vertegenwoordiger van de VN Hoge Commissie voor Mensenrechten in Guatemala. “die rapporten moeten nog worden onderzocht.” 

 

 

Bron : BBC, Siglo XXI
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug