Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Noodtoestand in noorden Peru loopt af

Datum : 02/09/2012
Land : Peru

Noodtoestand in noorden Peru loopt af

De Peruaanse regering heeft meegedeeld de noodtoestand die in drie noordelijke provincies van kracht is, niet te verlengen.

De noodtoestand, die vandaag afloopt, werd uitgeroepen nadat protesten tegen een goudmijn een gewelddadig karakter kregen. Volgens de regering blijven veiligheidstroepen wel waakzaam in het gebied.

In de afgelopen maanden zijn vijf mensen gedood bij protesten tegen de Conga mijn, het grootste project met buitenlands kapitaal in Peru. De noodtoestand was uitgeroepen in Celendin, Cajamarca, waarbij het recht op samenkomst en andere burgerrechten waren opgeschort. Onderhandelaars hebben de regering gevraagd de noodtoestand niet te verlengen om een nieuwe dialoog tussen demonstranten en regering mogelijk te maken.

Tegenstanders van het Conga project weggen dat het watervoorraden in gevaar brengt. Volgens de Newmont Mining Corporation zijn de plannen in overleg met lokale gemeenschappen tot stand gekomen en komen ze tegemoet aan de hoogste milieustandaarden.

Vorig jaar heeft Newmont het werk tijdelijk gestopt nadat duizenden mensen tegen de mijn hadden geprotesteerd. Het project houdt onder meer in dat water uit vier meren hoog in de bergen naar reservoirs wordt geleid, die de maatschappij zou bouwen. Volgens tegenstanders zijn de reservoirs geen adequate vervanging van de meren, die ook voor het grondwater zorgen dat nodig is voor landbouw en veeteelt.

De regering zegt dat de Conga mijn voor duizenden banen zal zorgen.
 


 

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug