Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Noodtoestand in Puerto Rico door zika

Datum : 13/08/2016

Noodtoestand in Puerto Rico door zika

In Puerto Rico is de noodtoestand uitgeroepen doordat de verspreiding van het zikavirus een ‘substantiële bedreiging’ vormt voor de volksgezondheid in het Amerikaanse gebiedsdeel. Dat verklaarde de Amerikaanse minister voor Volksgezondheid gisteren.

Het virus verspreidt zich snel over de Caribische archipel waar honderden zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's risico lopen besmet te raken. De gouverneur van Puerto Rico had verzocht om de noodtoestand, die het Amerikaanse ministerie de mogelijkheid geeft meer steun te bieden aan Puerto Rico om de uitbraak te bestrijden.

De autoriteiten van Puerto Rico meldden gisteren dat er 10.690 officieel vastgestelde gevallen van besmetting met zika bekend zijn. Ruim duizend daarvan betreffen zwangere vrouwen. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger, doordat veel Puerto Ricanen geen last hebben van de symptomen die bij het virus horen en zich daardoor niet laten testen.

Mensen die met zika besmet zijn, kunnen last krijgen van onder meer lichte koorts, huiduitslag, pijn in spieren en gewrichten en vermoeidheid. De klachten kunnen twee tot zeven dagen aanhouden, maar 80 procent van de mensen die besmet raken met het virus heeft nergens last van.

Tot nu toe zijn in 55 landen en gebiedsdelen uitbraken van het virus gemeld, waarvan de meeste in Noord- en Zuid-Amerika, aldus het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en preventie. Brazilië is het zwaarst getroffen.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug