Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Noorwegen geeft kunstobjecten terug aan Paaseiland

Datum : 01/04/2019
Land : Chili

Noorwegen geeft kunstobjecten terug aan Paaseiland

Het Kon-Tiki Museum in Oslo heeft een overeenkomst getekend met daarin de belofte om duizenden kunstobjecten uit Paaseiland, of Rapa Nui, terug te geven aan Chili. De objecten, waaronder sculpturen en menselijke botten, werden in 1956 meegenomen door de Noorse avonturier Thor Heyerdahl. De overeenkomst werd ondertekend door zijn zoon.

In 1947 werd Heyerdahl wereldberoemd toen hij met een klein houten vlot, genaamd de Kon-Tiki, vanaf Peru naar Polynesië voer: een reis van 6000 kilometer. Deze reis bewees - zo beweerde hij - dat volkeren vanuit Zuid Amerika de eilanden in de zuidelijke Stille Oceaan konden hebben bereisd en bevolkt. Later bleek uit DNA-onderzoek dat de inwoners van deze eilanden afkomstig waren uit Zuid Oost Azië.

Na deze reis maakte Heyerdahl nog verschillende wereldreizen. Hij deed Paaseiland twee keer aan, een keer in 1955-1956 en een keer in 1986-1988. Hij deed de eerste gecoördineerde opgravingen op het eiland dat vooral beroemd is om haar sculpturen. Heyerdahl stierf in 2002, hij was toen 87 jaar oud.

De overeenkomst werd getekend in Chili's Nationale Bibliotheek in Santiago. Consuelo Valdes, de Chileense minister van Cultuur, reageerde: "Als ministerie hebben wij de taak om te reageren op de rechtvaardige eis van de bevolking van Rapa Nui om hun cultureel erfgoed in ere te herstellen." Het is nog niet bekend wanneer de artefacten teruggebracht zullen worden, daarvoor zijn "nog vele gesprekken" nodig, aldus Felipe Ward, Chili's minister voor Nationaal Bezit. De directeur van het Kon-Tiki Museum, Martin Biehl, zei dat het hun prioriteit is om de werken te geven aan een museum met de middelen om er goed voor te zorgen. Ook benadrukte dat dit proces tijd zal kosten.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug