Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Noriega vervolgd om moord tegenstander

Datum : 07/05/2015
Land : Panama

 Noriega vervolgd om moord tegenstander

Voormalig dictator van Panama, Manuel Antonio Noriega, wordt samen met 7 andere ex-militairen vervolgd voor de vermissing van en moord op zijn tegenstander, de vakbondsleider Heliodoro Portugal. 

Portugal werd in mei 1970 gearresteerd in Panama-Stad. Zijn lichaam werd in 1999 gevonden dichtbij voormalige militaire barakken. Ten tijde van de verdwijning van Portugal was Noriega hoofd van de inmiddels opgeheven Nationale Garde en rechterhand van dictator Omar Torrijos.

De 81-jarige Noriega werd in 1989 gevangengenomen tijdens een invasie van de Verenigde Staten. De voormalig dictator zat eerst in de VS een straf uit voor drugshandel, vervolgens in Frankrijk voor witwassen van geld en zit sinds 2011 in een gevangenis in Panama wegens schending van mensenrechten tijdens zijn presidentschap van 1983 tot 1989.

In 2008 verklaarde het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten Panama schuldig aan onder andere de verdwijning van Portugal en veroordeelde Panama tot het betalen van USD190.000 aan zijn nabestaanden. In 2009 gaf toenmalig president Martin Torrijos, zoon van de voormalig dictator, de staatsverantwoordelijkheid bij de verdwijning van Portugal toe. 

 

 

 

Bron : El País, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug