Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nr 36?

VN veroordelen voor de 33e keer de koloniale status van Puerto Rico

Datum : 23/06/2015

Nr 36?

Op en met name rondom het vasteland van de Amerika’s liggen verschillende niet-onafhankelijke gebieden. Hun status is moeilijk vergelijkbaar. Een goed voorbeeld zijn de Nederlandse ABC-eilanden in de Cariben, waarbij Aruba en Curaçao ‘onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden’ zijn (maar dus geen onafhankelijke landen), terwijl Bonaire de status van ’bijzondere gemeente’ heeft, maar geen Nederlandse gemeente is.

Vanzelfsprekend kan de status van deze niet-onafhankelijke gebieden verklaard worden uit de koloniale geschiedenis van het gebied. Kolonialisme is niet meer van deze tijd en de Verenigde Naties (VN) hebben dan ook een Speciaal Comité voor Dekolonisatie. Op de lijst van te dekoloniseren gebieden staan nog 17 territoria over de hele wereld, waarvan er 9 in de Amerika’s liggen. De lijst komt echter enigszins willekeurig over: zo staan Bermuda, de Falkland Islands en de Amerikaanse Maagdeneilanden  er wel op, maar Groenland, Curaçao en Frans Guyana niet. Puerto Rico evenmin, maar toch heeft het Comité op 23 juni tijdens haar jaarlijkse zitting een oproep aan de Algemene Vergadering van de VN gedaan er bij de regering van de Verenigde Staten op aan te dringen het volk van Puerto Rico over haar eigen toekomst te laten beslissen.

Met algemene stemmen riep het Comité de Algemene Vergadering bovendien op om aan te dringen om militaire oefenterreinen (de tekst spreekt van ‘bezet land’) over te dragen aan Puerto Rico, de mensenrechten te respecteren en de kosten te dragen om deze terreinen te zuiveren van vervuilende restanten van het militaire verleden. Daarnaast dienen twee gewetensgevangenen te worden vrijgelaten, die in de VS straffen uitzitten wegens een oproep tot onafhankelijkheid van hun land. Dat land is volgens het Comité, onder voorzitterschap van de Ecuadoriaan Julio Xavier Lasso Mendoza, immers een onafhankelijke Latijns-Amerikaanse en Caribische natie met een eigen identiteit.

De vertegenwoordiger van Cuba, die de verklaring in New York namens Cuba, Ecuador, Bolivia, Nicaragua, Venezuela, Syrië en Rusland indiende, gaf aan dat deze de wil van de internationale gemeenschap weerspiegelde om de koloniale status van Puerto Rico eindelijk te beëindigen, ondanks 32 eerdere verklaringen hieromtrent. Bovendien had, volgens hem, de Puertoricaanse bevolking bij een referendum in 2012 gekozen voor het beëindigen van de huidige status van politieke afhankelijkheid. Ook Iran onderstreepte het belang van Resolutie 1514 uit 1960, waarin overheersing door vreemde mogendheden afgekeurd wordt.

Als om de verwarring omtrent de status van Puerto Rico nog groter te maken, hebben de 3,2 miljoen inwoners van het (ei)land in 2012 bij het (niet-bindende) referendum niet gekozen voor onafhankelijkheid van de VS, maar juist voor verdere integratie in de VS als 51e staat – hoewel er op deze uitslag veel kritiek was. Op dit moment zijn Puertoricanen weliswaar staatsburgers van de VS, maar ze zijn niet vertegenwoordigd in het congres van het land. Ook kunnen ze niet stemmen bij presidentsverkiezingen, formeel omdat ze sinds de grondwet van 1950 in een eigen, met de VS geassocieerde, ‘vrijstaat’ wonen. Die status kan echter niet voorkomen dat Puertoricanen door de federale overheid ter dood veroordeeld en gebracht kunnen worden, ondanks dat de eilandwetgeving de doodstraf al in 1929 afgeschaft heeft.

Helaas voor het Comité voor Dekolonisatie, maar de status van Puerto Rico staat niet op de agenda van Washington. Ondanks 32 eerdere resoluties van het Comité, het referendum van 2012 en het feit dat de Puerto Ricanen geen federale inkomstenbelasting betalen, zal de politieke situatie rond het eiland dus niet aangepast worden. Op 24 juni spreekt het Comité verder over de positie van Nieuw Caledonië, Amerikaans Samoa, Anguilla, Bermuda, de British Virgin Islands, de Cayman Islands, Guam, Montserrat, Pitcairn, Saint Helena, de Turks and Caicos Islands en de United States Virgin Islands. Ook hun status zal na deze diplomatieke en rituele dans niet veranderen. De Amerika’s blijven voorlopig dus nog 35 onafhankelijke landen tellen – en een onduidelijk aantal niet-onafhankelijke landen, gebieden, territoria en andere overzeese gebiedsdelen.

Lees ook dit bericht.

Bron : Nodal, VN
Bookmark and Share


Terug