Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Obama prijst Braziliaanse democratie

Datum : 21/03/2011
Land : Brazilië

Obama prijst Braziliaanse democratie

Volgens de Amerikaanse president Obama is de democratie in Brazilië een goed voorbeeld voor de landen in het Midden-Oosten. Obama is bezig met een vijfdaagse tour door Latijns Amerika. In een toespraak in Rio de Janeiro zei hij dat de bloeiende economie en de verbeterende democratie een model zijn voor landen in het Midden-Oosten. Volgens Obama ligt de toekomst van de Arabische landen in de handen van de bevolking. Een verandering begint bij de bevolking zelf. Brazilië en de Verenigde Staten die volgens Obama generaties lang geworsteld hebben om hun eigen democratie te verbeteren, weten dit als geen ander.

In Brazilië heeft Obama een bezoek gebracht aan de Braziliaanse president Dilma Rousseff. De gesprekken gingen vooral over handelsrelaties tussen beide landen. De groeiende economie van Brazilië zou meer mogelijkheden tot samenwerking bieden. Er werd echter niet gesproken over Amerikaanse steun voor een permanent Braziliaans lidmaatschap van de VN Veiligheidsraad. Dit tot teleurstelling van president Rousseff die steun zoekt voor haar voorstel om Brazilië een permanent lid te laten worden.

Daarnaast bezocht Obama samen met zijn vrouw ook de favela De Stad van God, om te zien hoe het gaat met de programma’s daar om het geweld terug te brengen. Deze programma’s zijn belangrijk met het oog op het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische spelen twee jaar later die beiden in Brazilië zullen worden gehouden. De bewoners van de farvela hopen dat Obama met eigen ogen zal zien dat het geweld in de favela niet zo erg is als men zegt. Volgen hen klopt het beeld dat films als The City of god geven niet.

Na Brazilië zal Obama verder reizen naar Chili en El Salvador. In Chili staat een toespraak over energiesamenwerking, veiligheid, economische groei en ontwikkeling, democratie en mensenrechten op het programma. In El Salvador zal Obama gesprekken voeren met president Mauricio Funes.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug