Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Obesitas verdrievoudigd in Latijns Amerika

Datum : 09/04/2013

Obesitas verdrievoudigd in Latijns Amerika

In 2030 kan Latijns Amerika 191 miljoen mensen met obesitas tellen. De Wereldbank publiceerde de Food Price Watch, waarin een toename wordt voorspeld met 300 procent sinds 2005. Toen werden er zestig miljoen mensen met obesitas geteld. Volgens het rapport treft obesitas ook andere regio’s in ontwikkeling. De helft van mensen met obesitas bevindt zich in de landen China, Verenigde Staten, Duitsland, India, Rusland, Mexico, Indonesië en Turkije.

Willem Janssen, landbouwdeskundige bij de Wereldbank, zegt dat een van de oorzaken de trek van het platteland naar de stad is. Tegenwoordig woont 75 procent van de mensheid in steden. Dat betekent dat meer mensen een zittend leven leiden, dat ze van openbaar vervoer gebruik maken en voedsel gebruiken dat goedkoper is, maar van mindere kwaliteit.

“De tendens verandert”, stelt Janssen. “Als we naar de VS kijken, zien we dat mensen met hogere inkomens zich meer bewust zijn van wat ze eten en daarom zoeken we kwaliteit. Hier vinden we obesitas dan ook in lagere sociale klassen. In Latijns Amerika zie je in veel landn hetzelfde patroon, maar tradiotioneel is daar obesitas verbonden aan de rijke groepen. Er zijn geen gegevens of dat veranderd is.”

Volgens Janssen zijn bewustwordingsprogramma’s van groot belang. “We moeten ervoor zorgen dat mensen leren wat ze moeten eten.” Daarom meent hij dat deze informatie een plaats moet krijgen binnen het onderwijs. Het rapport van de Wereldbank signaleert dat obesitas voor Latijns Amerika een relatief nieuw fenomeen is. De aandacht van politici is meestal gericht pp het tegenovergestelde: het ontbreken van voeding.

Obesitas is niet alleen een probleem in Latijns Amerika. In 2008 bedroeg het aantal personen met overgewicht wereldwijd 1.460 miljoen, van wie 508 miljoen aan obesitas leed. Het rapport waarschuwt dat met de huidige tendens er in 2030 zo’n 2.160 personen met overgewicht zijn, van wie 1.120 miljoen met obesitas. Geen enkel land ontsnapt aan deze toename.

 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug