Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Oceaanenergie van Delft naar Curaçao

Datum : 08/04/2012
Land : Curaçao

Oceaanenergie van Delft naar Curaçao

Het ondernemerscentrum YES! Delft en de TU Delft lanceerden drie dagen geleden het project The Curaçao Ecopark – OTEC. Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) maakt gebruik van thermische energie uit de oceanen en zet dit over in elektriciteit. Curaçao Airport Holding (CAH) wil de techniek toepassen op Hato Airport.

De oceanen strekken zich voor zeventig procent uit over de wereldbol en zijn hiermee de grootste zonnecollectoren op aarde en potentiële verschaffers van schone en duurzame energie. OTEC is een initiatief dat in het leven geroepen is door het bedrijf Bluerise.

Het is honderd procent schone energie, die zonder tussenkomst van fossiele brandstoffen wordt opgewekt. OTEC is geschikt voor eilanden omringd door warm zeewater. De techniek is gebaseerd op de wisselwerking tussen koud diepzeewater (5º C) en het warme oppervlaktewater (27º C). Al bestaande projecten zijn het OTEC systeem voor airconditioning van het InterContinental Resort en Thalasso-Spa op Bora Bora en de OTEC pilot op Hawaï. De gebouwen van Hato Airport zullen worden gekoeld met airconditioning vanuit de oceaan (SWAC: Sea Water Air Conditioning).

Ook Curaçaose studenten zijn betrokken bij het project.

Bron : Versgeperst, TU Delft, Bluerise
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug