Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Odebrecht betaalde miljoenen aan Colombia'

Datum : 27/07/2017
Land : Colombia

'Odebrecht betaalde miljoenen aan Colombia'

Het Openbaar Ministerie van Colombia maakte afgelopen dinsdag bekend dat Colombiaanse autoriteiten meer dan 27 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen van het Braziliaanse bouwconglomeraat Odebrecht. Dat is meer dan twee keer zo veel als aanvankelijk werd geschat.

Volgens de openbare aanklager, Nestor Humberto Martinez, werd het smeergeld betaald om de aanbesteding te winnen voor het bouwen van een snelweg van 528 kilometer.

In eerste instantie schatte het Ministerie van Justitie van de Verenigde Staten dat de Braziliaanse firma 6,5 miljoen dollar aan illegale betalingen had gedaan voor de concessie van de “Ruta del Sol 2”. Deze loopt van Villeta (in het departement Cundinamarca) naar Ciénaga (Magdalena). Ook betaalde Odebrecht zo’n 4,6 miljoen dollar aan steekpenningen voor het verkrijgen van een aanvullend contract op de route Ocaña - Gamarra.

Odebrecht heeft toegegeven smeergeld te hebben betaald in Angola, Mozambique, Ecuador, Peru, Panama, Mexico, Dominicaanse Republiek, Argentinië, Colombia, Guatemala en Venezuela, naast de onregelmatigheden in Brazilië.

De openbare aanklager verklaarde dat er aanklachten voor het witwassen van geld geformuleerd zullen worden tegen twee Brazilianen, een Portugees en drie Colombianen. Daarnaast zal het Hooggerechtshof worden verzocht een onderzoek in te stellen naar vijf congresleden.

Afgelopen maart werd de verkiezingscampagne van president Juan Manuel Santos negatief beïnvloed door het omkoopschandaal. Hij werd ervan beschuldigd geld te hebben aangenomen van het Braziliaanse bedrijf voor het betalen van affiches. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug