Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Odebrecht sponsort anti-corruptie-top Colombia

Datum : 19/10/2018
Land : Colombia

Odebrecht sponsort anti-corruptie-top Colombia

Het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, dat miljoenen aan steekpenningen in Colombia heeft uitgegeven, zal volgende week deelnemen aan een corruptiebestrijdingsforum in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. 

Het forum maakt deel uit van een breder PR-offensief dat probeert het imago van het bedrijf te herstellen dat werd vernietigd nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie het beschuldigde van het omkopen van regeringen in heel Latijns Amerika en in Afrika.

Het corruptieschandaal verwoestte ook de reputatie van president Ivan Duque, die een ontmoeting had met de nu gevangengenomen topman van Odebrecht, voorafgaand aan de verkiezingen van 2014. Het bedrijf sponsorde illegaal zowel de campagne van president Juan Manuel Santos als van zijn tegenstander. Dit gebeurde naar verluidt met de hulp van Nestor Humberto Martínez, die nu de hoofdaanklager van Colombia is.

De organisator van het forum, Margalida Smith, vertelde de krant El Espectador dat Odebrecht zal deelnemen aan de top omdat "het bedrijf niet alleen een proactieve maar ook een pro-activistische missie heeft opgezet om andere bedrijven te helpen deze situaties te vermijden." Of de organisator corruptiepraktijken noemde of betrapt werd tijdens het plegen van corruptiepraktijken is onduidelijk.

Odebrecht financierde Santos' campagne in 2010 en vermoedelijk in 2014 ook de  campagne van zowel Santos (U-partij) als zijn belangrijkste rivaal, Oscar Ivan Zuluaga (Democratisch Centrum). Odebrecht probeerde toen grote infrastructuurprojecten binnen te halen, zoals de ‘Ruta del Sol’, een belangrijke snelweg die de hoofdstad Bogotá met de Caribische kust verbindt.

Het bedrijf sleepte de Colombiaanse staat voor het gerecht, nadat Santos besloot de toegekende contracten nietig te verklaren wegens de aangetoonde corruptiepraktijken. Ondanks de corruptie en de rechtszaak, heeft Odebrecht blijkbaar nog steeds hoop dat het zijn reputatie kan herstellen en kan blijven deelnemen aan infrastructuurprojecten. Te beginnen met forums tegen corruptie om zijn vermorzelde reputatie in Colombia en andere Latijns-Amerikaanse landen op te vijzelen.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug