Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Offensief tegen Amazone gaat door

Datum : 13/09/2019
Land : Brazilië

Offensief tegen Amazone gaat door

Ondanks de grootste milieucrisis van het land ooit en onder de verbijsterde ogen van de wereld, voert de Braziliaanse regering de snelheid van de vernietiging van het Amazonegebied op. Deze keer komt de dreiging vanuit de hoek van de olie- en gasexploratie. Helaas past dit beleid in een lange geschiedenis van verwoesting, maar ook van verzet daartegen, zoals blijkt uit de open brief van de volkeren van de Javari-vallei in Acre waarin verwezen wordt naar de gevolgen van olieprojecten uit de jaren ‘70 en ‘80 in de regio. Volgens de brief uit 2013 leidden die projecten onder meer tot de vernietiging van hun leefomgeving, de besmetting van meren en rivieren, de verspreiding van geslachtsziekten en de uitbraak van malaria.

Jongstleden dinsdag 10 september verkocht het Nationale Petroleum Agentschap (ANP) zes ‘blokken’ (concessies) in gevoelig gebied in het stroomgebied van de Parnaiba aan het bedrijf Eneva uit São Paulo. Daarmee mag het bedrijf naar olie en gas gaan zoeken met het risico op grootschalige vervuiling en verwoesting van wat Greenpeace Brazilië het belangrijkste erfgoed van het land noemt.

In een tijd waarin de Amazone het centrum is van wereldwijde aandacht, bevestigt de regering van president Bolsonaro opnieuw het soort ontwikkeling dat zij voorstaat: de export van grondstoffen en het gebruik van fossiele brandstoffen.

Sinds vorig jaar eist Greenpeace dat deze blokken niet worden aangeboden voor exploitatie. De organisatie dringt er op aan dat de regering de overgang naar een schone en 100% hernieuwbare economie bevordert. Brazilië zou een leidende rol kunnen spelen bij de inspanningen tegen klimaatverandering. De regering-Bolsonaro heeft echter gekozen voor een frontale aanval op milieubescherming en moedigt bedrijven als Eneva aan om grondstoffen te zoeken in wat beschermd gebied zou moeten zijn, aldus Greenpeace.

De organisatie roept ook Brazilianen op om massaal de straat op te gaan tijdens de wereldwijde klimaatstaking op 20 september, onder meer voor de verdediging van de Amazone.

Bron : Greenpeace
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug