Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Officiële versie verdwijning Mexicaanse studenten onjuist'

Datum : 10/02/2016
Land : Mexico

'Officiële versie verdwijning Mexicaanse studenten onjuist'

Volgens een tweede onderzoek naar de verdwijning van 43 studenten in de Mexicaanse staat Guerrero in september 2014 is er geen bewijs voor de officiële versie van wat er met de studenten gebeurd zou zijn. Volgens de Mexicaanse regering zijn de studenten vermoord en verbrand bij een vuilstortplaats buiten de stad Cocula. Dit zou gebeurd zijn nadat de politie hen had overgedragen aan een bende. 

Na een jaar lang onderzoek is een Argentijns onderzoeksteam tot de conclusie gekomen dat er geen biologisch of fysiek bewijs is dat de officiële versie klopt. Volgens het team zijn er een aantal branden geweest bij de vuilstortplaats, maar geen was groot genoeg om 43 lichamen te verbranden. Er werden fragmenten van botten gevonden van 19 personen, maar deze behoorden niet toe aan de studenten. 

In september concludeerden experts van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens al dat er ernstige gebreken waren in het onderzoek van de overheid. In reactie op het nieuwe onderzoek heeft de Mexicaanse procureur-generaal aangegeven dat het onderzoek nog niet gesloten is en de autoriteiten een team samenstellen voor een nieuwe analyse van de vermeende branden en nieuwe lijnen van onderzoek.

 

Bron : BBC, El Nuevo Diario
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug