Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Officier van Justitie onderzoekt Keiko Fujimori

Datum : 29/10/2018
Land : Peru

Officier van Justitie onderzoekt Keiko Fujimori

Jose Domingo Perez, de jonge Officier van Justitie die oppositieleider Keiko Fujimori onderzoekt, is een superster geworden in de strijd tegen corruptie. De 42-jarige inwoner van Arequipa speelde een glansrol in de witwaszaak tegen de dochter van voormalig president Alberto Fujimori. Hij beschuldigde haar van het accepteren van maar liefst 1,2 miljoen dollar van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht voor haar presidentiële campagne van 2011.

Op 10 oktober werden, op verzoek van Perez, Fujimori en elf andere verdachten tien dagen vastgehouden. Rechter Richard Concepcion Carhuancho moet beslissen of hij instemt met de petitie van de anticorruptieadvocaat dat zij in preventieve hechtenis zal worden geplaatst voor 36 maanden terwijl het onderzoek voortgaat.

Nog maar twee maanden geleden werd Fujimori beschouwd als de machtigste persoon van Peru. Dit blijkt uit het feit dat haar partij ertoe heeft bijgedragen dat president Pedro Pablo Kuczynski - die haar in de presidentsverkiezingen van 2016 had verslagen - heeft besloten af te treden wegens aanklachten van kiezersfraude.

Tijdens de hoorzittingen die vorige week zijn begonnen, is Perez alleen opgetreden  tegen de advocaten die de elf verdachten in de zaak vertegenwoordigen. Perez geniet de goedkeuring van duizenden mensen, onder wie de ongeveer achtduizend die op Facebook hebben gezegd bereid te zijn om de straat op te gaan om een standbeeld ter ere van hem te bouwen. Een anonieme persoon voegde vorige week aan de Wikipedia-pagina van de advocaat toe dat hij een "Peruaanse nationale held" was, die op grote schaal werd geëerd en gedeeld op sociale media.


 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug