Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Oliedeal Venezuela en Suriname

Datum : 05/01/2012
Land : Suriname

Oliedeal Venezuela en Suriname

Dankzij een speciale regeling kan Suriname olie van Venezuela kopen tegen zeer gunstige voorwaarden. De eerste 40.000 vaten met Venezolaanse olie kwamen woensdag Suriname binnen. Suriname hoeft in eerste instantie maar 60 procent van de rekening te betalen. De rest hoeft pas na 20 jaar afbetaald te zijn.

“Voor Suriname een heel gunstige lening”. Meent Mark Waaldijk, directeur van Staatsolie. “ Ik hoop dat de regering doet wat ze zegt en de komende generaties niet opzadelt met nu gemaakte schulden.”  Hij becijfert dat Suriname met de PetroCaribe-overeenkomst in feite een lening van Venezuela krijgt die ligt tussen 20 en 25 miljoen US dollar, tegen een zeer gunstige rente over een vrij lange periode. In februari wordt weer een lading brandstof uit Caracas gehaald.

Hiermee wordt Surinames afhankelijkheid van olie-importen uit Trinidad en Tobago doorbroken. Staatsolie die voorlopig de PetroCaribe-importen uitvoert, heeft erop toegezien dat de kwalitet van de brandstof minstens hetzelfde is. 

De speciale regeling is onderdeel van een afspraak die Venezuela heeft gemaakt met 17 Caribische en Zuid-Amerikaanse landen.
 

Bron : RNW, Ware Tijd
Bookmark and Share


Terug