Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Olielek in haven Aruba

Datum : 19/12/2012
Land : Aruba

Olielek in haven Aruba

De Southern Bay, een containerschip uit België, heeft een grote hoeveelheid olie verloren bij schoonmaakwerkzaamheden in de haven van Oranjestad op Aruba. Het Bureau Rampenbestrijding heeft de olie opgeruimd. De olievlek die ontstond had een grootte van 1000 vierkante meter en dreef vrijwel direct naar open zee. Dat leverde gevaar op voor de Arubaanse stranden. 

De Southern Bay is handen van rederij Seatrade uit België en vaart onder Liberiaanse vlag. Het schip doet elke vijf weken Aruba aan en vervoert kaas, melk en andere producten uit Nederland. Het schip ligt voorlopig aan de ketting totdat de boete van 30.000 dollar is betaald en ook de kosten voor de opruimactie zijn verrekend. Twee cruiseschepen en wat andere boten hebben schade opgelopen door de olievervuiling.

Havendirecteur Alfonso Boekhoudt zegt dat de oorzaak van het lek mogelijk een scheur is in een brandstoftank als gevolg van laswerkzaamheden. De Southern Bay heeft in november een grote onderhoudsbeurt aan die tank gehad. De olie kwam uiteindelijk terecht in een bak met ballastwater. Toen deze overstroomde, kwam de olie in de haven terecht.

Bron : Versgeperst, Amigoe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug