Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Olieprijs Venezuela hoogst sinds twee jaar

Datum : 14/11/2017
Land : Venezuela

Olieprijs Venezuela hoogst sinds twee jaar

De prijs die Venezuela ontvangt voor zijn mix van middelzware en zware olie bereikte 10 november het hoogste niveau sinds juni 2015. Volgens cijfers van het Venezolaanse ministerie van Petroleum en Mijnbouw steeg de prijs van ruwe olie vorige week tot $56,83 per vat.

De gemiddelde prijs voor 2017 staat nu op $45,19. Dit is aanzienlijk meer dan het jaar 2016, toen het gemiddelde $35,15 was. De oliesoort West Texas Intermediate, een belangrijke graadmeter voor de oliemarkt, zag een vergelijkbare trend.

Op 18 juli 2008 bereikte de Venezolaanse olie een recordprijs van $126.46. Dit was vlak voordat de wereldwijde financiële crisis zijn hoogtepunt bereikte, waardoor de olieprijzen hard begonnen te kelderen.

De Verenigde Staten zijn voor Venezuela de grootste afnemer van olieproducten. Het afgelopen decennium is de export naar de VS echter met 49 procent afgenomen. Export van aardolieproducten vanuit de VS naar Venezuela is daarentegen toegenomen. Dit is voornamelijk vanwege de barre financiële situatie in Venezuela, waardoor het land niet in staat is te investeren in  zijn eigen raffinaderijen.

Olie is het belangrijkste exportproduct van Venezuela en levert een groot deel van de buitenlandse valutareserves. Olieopbrengsten vertegenwoordigen ongeveer 95 procent van de totale nationale exportopbrengsten. In 2015 had Venezuela met 298 miljard vaten de grootste bewezen oliereserves ter wereld, nog voor Saudi Arabië en Canada.

De olieproductie is echter historisch laag, terwijl de socialistische regering worstelt met hoge buitenlandse schulden. President Nicolas Maduro sprak maandag 12 november over het (gedeeltelijk) kwijtschelden van buitenlandse schulden.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor meldde dinsdag 14 november dat het Venezuela’s kredietbeoordeling heeft verlaagd naar ‘selective default’. Dit betekent dat het land heeft besloten betalingen over bepaalde obligaties over te slaan, maar de betaling van internationale schulden vooralsnog zal nakomen.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug