Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ollanta Humala op voorsprong in de peilingen in Peru

Datum : 04/04/2011
Land : Peru

Ollanta Humala op voorsprong in de peilingen in Peru

In Peru staat de linkse politicus Ollanta Humala op een nipte voorsprong in de peilingen voor de presidentsverkiezingen van 10 april. Volgens recente peilingen staat Humala op 21.4 procent en volgen zijn drie tegenstanders met ieder 19 procent.

Zijn grootste opponent is Keiko Fujimori (dochter van) met een vaste aanhang van rond de 20 procent. Alejandro Toledo stond lange tijd bovenaan maar toen bekend werd dat hij had gepleit voor het niet strafbaar stellen van abortus en voor invoering van het homohuwelijk zakte hij flink in de peilingen. De vierde kandidaat, Pedro Pablo Kuczynski stond bovenaan bij de peilingen onder de superrijksten van Peru maar door een intensieve en kostbare campagne is hij nu ook populair geworden buiten deze groep. 

De opkomst van Humala heeft onrust veroorzaakt binnen delen van de financiële sector en enkele media in Peru. Humala wil verspreid over tien jaar een nieuw economisch model invoeren wat moet leiden tot een eerlijkere inkomensverdeling. Om dit te bereiken wil hij de grondwet hervormen, buitenlandse bedrijven nationaliseren en de staat meer zeggenschap geven in energie-, infrastructuur- en telecommunicatiebedrijven.

Ofschoon zijn programma gematigder is dan dat van de vorige verkiezingen uit 2006, toen hij in de tweede ronde verloor van de huidige president Alan García, noemen zijn tegenstanders hem nog steeds radicaal. In grote lijnen willen zij juist terug naar een meer liberale economische koers. De Peruaanse schrijver Vargas Llosa vergeleek eerder op andina.com de keuze tussen Humala of Fujimori met de keuze tussen kanker of aids.
 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug