Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Onbekende ziekte teistert palmbomen op Antigua

Datum : 13/07/2012

Onbekende ziekte teistert palmbomen op Antigua

Kokospalmen en andere palmbomen op Antigua gaan dood aan een nog onbekende ziekte. "In de afgelopen maanden zijn we gebeld door verschillende mensen die zeggen dat hun palmbomen, kokospalmen en sierpalmen, doodgaan. Vooral de boomkruin wordt aangetast. De problemen kunnen veroorzaakt worden door insecten of een schimmel, maar dat onderzoeken we nog", zegt Janil Gore Francis, hoofd van de Plantenbeschermingseenheid. De bladeren van de palmbomen worden geel en bruin en de bomen gaan vervolgens dood.

Volgens Paul Hoetjes, beleidscoördinator bij de Rijksdienst voor Caribisch Nederland, lijkt de ziekte erg op lethal yellowing (dodelijke vergeling), een palmziekte die wijdverbreid is in het Caribisch gebied, Latijns Amerika en Afrika: "Dit klinkt als dezelfde ziekte waar kokosbomen op Sint Eustatius momenteel last van hebben. Dat is geen mysterieuze ziekte, maar lethal yellowing. Die ziekte wordt veroorzaakt door fytoplasma, een soort bacterie, en verspreid door een insect. De ziekte kan voorkomen of zelfs genezen worden als de boom in een vroeg stadium met tetracycline-antibiotica wordt geïnjecteerd. Maar dat kan alleen bij sierpalmen". Gore Francis zegt echter dat lethal yellowing veel minder agressief is dan de vooralsnog onbekende ziekte.

De kokosnoot wordt in het Caribisch gebied veel gebruikt en de kleinschalige productie draagt bij aan de voedselzekerheid. Antigua heeft geen commerciële kokosnootplantages, maar de boom komt veel voor op het eiland. Er wordt onder meer gelei van gemaakt die zou werken tegen nierstenen en die de bloeddruk zou verlagen.

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug