Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ondanks genoeg water, toch dorst in Venezuela

Datum : 06/06/2014
Land : Venezuela

Ondanks genoeg water, toch dorst in Venezuela

In het waterrijke Venezuela lijden nog steeds veel mensen dorst. Toch beweert de overheid dat bijna de hele bevolking toegang zou hebben tot drinkbaar water. 

Venezuela is volgens cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) een van de twintig landen met de grootste drinkwatervoorraden ter wereld: 41.886 kubieke meter water per inwoner per jaar, net zoveel als in de buurlanden Colombia en Brazilië. Het land telt maar liefst 520 lange rivieren.
Toch hebben veel mensen geen drinkbaar water en zijn arme buurten vaak afhankelijk van watertanks. Rantsoenering van water blijft een dagelijkse realiteit voor een groot deel van de Venezolanen en op veel plaatsen is de waterkwaliteit ronduit slecht. 

Bovendien bevinden de meeste rivieren, vooral de langste en meest snelstromende, zich in het zuiden. Voor de waterbevoorrading van de inwoners in het noorden moet het water behandeld en getransporteerd worden door het land en dat kost handenvol geld. Van de bevolking woont 90 procent in steden en 80 procent leeft in het noorden en het westen van het land, waar zich slechts 5 procent van de totale voorraad drinkbaar water bevindt. 

"Sinds 2011 komt er zo goed als geen water uit de kraan", vertelt straatverkoopster Dulce Hernández uit het Caribische kuststadje Carayaca. "Families moeten elk bijna een kwart van het minimummaandloon neertellen voor de tanks die ons van water voorzien". Luis Mejía, een mechanicus uit Maca, een arme buurt in het oosten van Caracas: "We redden ons met de tanks die het stadsbestuur ons bezorgt, maar we hebben een dubbel probleem: terwijl we dorst lijden, dreigt de Guairerivier - die Caracas doorkruist - onze buurt te overstromen als het regent." 

Venezuela houdt al sinds 2008 vol dat het op de goede weg is. Volgens de overheid zou 96 procent van de 30 miljoen Venezolanen vandaag over drinkbaar water beschikken, en draagt het land op die manier bij aan de Millenniumdoelstelling voor een globale halvering van het aantal mensen zonder toegang tot drinkbaar water. Maar door de veranderingen in de patronen van regenval zitten grote delen van de stads- en plattelandsbevolking in Venezuela nog steeds vaak zonder water. 

De regering heeft plannen voor de bouw van achttien nieuwe systemen om drinkbaar water op te vangen en te zuiveren, 180 waterleidingen op het platteland, de restauratie van meer dan vijfhonderd bevoorradingsnetwerken en het boren van nieuwe waterbronnen. Zo wil ze binnen vier jaar 98 percent van de bevolking bereiken, zegt minister van Milieu, Miguel Rodríguez.

 

Bron : IPS, MO
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug