Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Onderzoek goudconflicten in Amazone krijgt subsidie

Datum : 18/08/2010

Onderzoek goudconflicten in Amazone krijgt subsidie

De antropoloog Marjo de Theije van de afdeling Sociale en Culturele Antropologie aan de VU heeft ruim 600.000 euro subsidie gekregen voor een groot vergelijkend onderzoek naar kleinschalige goudwinning in vijf Amazone-landen.

In Bolivia, Brazilië, Colombia, Peru en Suriname zullen case studies uitgevoerd worden door interdisciplinaire teams. De financiering komt uit het CoCooN-program (Conflict and Cooperation over Natural Resources) van WOTRO, een onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) dat onderzoek naar ontwikkelingskwesties ondersteunt.

Kleinschalige goudwinning veroorzaakt conflicten over landrechten en de exploitatie van delfstofbronnen. In de afgelopen jaren is de goudkoorts wereldwijd toegenomen, in het bijzonder in het Amazone-bassin. De stijgende winsten door kleinschalige goudwinning lokken de lokale bevolking, migranten en ook grote (transnationale) mijnbedrijven naar de goudvelden. Die ontwikkelingen veroorzaken conflicten over de toegang tot gouddepots en de distributie van de winsten, en ze verhogen de druk op de lokale bevolking en de omgeving.

Marjo de Theije wil met het project die conflicten bestuderen, met speciale aandacht voor de (machts)posities van de mijnwerkers, de lokale bevolking, migranten en andere buitenstaanders. Daarbij zal ze binnen en tussen de vijf Amazone-landen ook kijken naar het beleid, de nationale wetgeving, politieke en economische processen en de rol van het verval van de natuur.

Bron : Faculteit der Sociale Wetenschapppen, VU Amsterdam
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug