Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Onderzoek naar Colombiaanse politie na bloedbad Tumaco

Datum : 17/10/2017
Land : Colombia

Onderzoek naar Colombiaanse politie na bloedbad Tumaco

Op 5 oktober opende de Colombiaanse staatspolitie het vuur op een groep cocaboeren die protesteerden tegen de gedwongen verdelging van hun gewassen door de regering. Minstens zeven mensen kwamen hierbij om het leven. Ook vielen er meer dan vijftig gewonden.

Het Openbaar Ministerie, de Ombudsman en een ander controleorgaan hebben verklaard een onderzoek in te stellen naar 36 politieagenten en veertien soldaten die betrokken waren bij het bloedbad.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos negeerde op een tv-persconferentie de beweringen van getuigen die expliciet meldden dat ze waren aangevallen door de politie. Hij vertelde dat criminele organisaties die betrokken zijn bij drugshandel verantwoordelijk waren voor de moorden, omdat ze niet willen dat de cocaproductie in de regio stopt. Eerder beschuldigden veiligheidstroepen een dissidente factie van de FARC die actief is in het gebied van de moorden.

Tumaco is een gemeente aan de westkust van Colombia met de grootste cocateelt van het land, wat tot veel veiligheid- en geweldsproblemen leidt. Gewapende groepen in het gebied vechten om de controle van drugsroutes naar de Verenigde Staten. Volgens de Alliance for Global Justice, een Amerikaanse non-profitorganisatie, zet de Verenigde Staten Colombia onder druk om de boeren te dwingen het gewas te verdelgen. De organisatie beweert dat dit vaak leidt tot staatsgeweld. Het Witte Huis dringt ook aan om de gewassen te besproeien via de lucht met het product ‘RoundUp Ultra’ van de biotechnologische multinational Monsanto. Dit product bevat echter glyfosaat, een chemische stof die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kanker kan veroorzaken.

Bron : Telesur TV, Latin America Bureau
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug