Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Onderzoek naar explosie in Venezolaanse raffinaderij

Datum : 26/08/2012
Land : Venezuela

Onderzoek naar explosie in Venezolaanse raffinaderij

De explosie bij Amuay, de grootste olieraffinaderij van Venezuela, vond in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats. Het dodental ligt nu op 39 en ruim 80 personen zijn gewond. De raffinaderij ligt in Falcon, in het noordwesten van het land. President Chávez heeft een onderzoek naar de oorzaak gelast.

President Hugo Chávez heeft een nationale rouwperiode van drie dagen afgekondigd. Hij zei dat de tragedie “alle gezinnen in het land heeft geraakt.” Onder de slachtoffers zijn 18 leden van de Nationale Garde. Andere slachtoffers zijn burgers, die nog niet allemaal zijn geïdentificeerd.

Volgens de autoriteiten is het vuur intussen onder controle. Amuay is deel van het Paraguana Refinery Complex, waartoe ook de raffinaderij cardon behoort. Het is een van ’s werelds grootste raffinaderijen met een capaciteit van 955.000 vaten per dag. Minister van Energie, Rafael Ramirez, verwacht dat de productie maandag weer op gang komt. “Het land heeft voldoende voorraden om in de binnenlandse behoefte te voorzien en om aan de buitenlandse export te voldoen.”

Mogelijk is een gaslek de oorzaak van de explosie geweest. Nabij gelegen woningen zijn door de explosie verwoest. Een bewoonster meent dat “PDVSA ( de staatsoliemaatschappij) alle huizen moet kopen en ons weg moet halen uit deze regio, want het is hier te gevaarlijk.” Al langer doen zich problemen voor met stroomstoringen en ongelukken bij raffinaderijen.
 

Bron : BBC World, Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug