Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Onderzoek naar Lake Ellsworth in Antarctica in problemen

Datum : 17/12/2012

Onderzoek naar Lake Ellsworth in Antarctica in problemen

Een Britse poging om te zoeken naar leven in een oud meer onder de ijslaag van Antarctica is in problemen geraakt. Het team meldde een “serieus probleem” met de belangrijkste boiler die wordt gebruikt om het water te verwarmen dat een boor aandrijft.

Het werk, dat een week geleden is gestart, is zaterdag stilgelegd. Het kan een zware slag betekenen voor het onderzoek naar Lake Ellsworth. Het warme water moet helpen een gat te slaan in een ijslaag van 3,2 kilometer dikte. Daaronder bevindt zich het water van een oeroud meer. Het inktzwarte water is ruim een half miljoen jaar geïsoleerd gebleven. De onderzoekers willen monsters verzamelen van het water en het sediment om te zoeken naar sporen van leven meer te weten te komen over de geschiedenis van het klimaat in de regio.

Het onderzoek maakt deel uit van een zoektocht naar de grenzen van waar leven mogelijk is. Ondanks de hoge druk en het gebrek aan zonlicht is het waarschijnlijk dat er microben gevonden worden. Lake Ellsworth is ongeveer 14 kilometer lang, 3 kilometer breed en 160 meter diep. Een dergelijk onderzoek is een grote uitdaging gezien de lage temperaturen en sterke winden in Antarctica. Bovendien moet alle equipment tijdens het onderzoeksproces steriel worden gehouden.

Het onderzoek valt of staat met de werking van warmwaterboor. Die is weer afhankelijk van de werking van de boiler. Het team meldde dat een circuit van de boiler, waarmee de hoofdbrander wordt gecontroleerd, weigerde te starten. Intussen is een back-up brander aangesloten, die 5 dagen heeft gewerkt. Dat is genoeg om water te smelten dat nodig is om te beginnen met boren.

Hoofdwetenschapper Martin Siegert zegt “de maagdelijke omgeving niet te willen vervuilen. Daarom moet alles steriel blijven.” Ook al is heetwater-boren al vaker door wetenschappers toegepast, is dit de eerste keer poging om door drie kilometer ijs te boren. “Het is de meeste effectieve om snel en schoon toegang te krijgen tot Lake Ellsworth.”

Als alles verder volgens plan verloopt, zullen volgende week de eerste resultaten bekend worden gemaakt. Het betekent mogelijk een mijlpaal in poolonderzoek.

 

Bron : BBC Science
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug