Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Onderzoek naar Lula over omkopingsregeling in Braziliaans Congres

Datum : 10/01/2013
Land : Brazilië

Onderzoek naar Lula over omkopingsregeling in Braziliaans Congres

Braziliaanse aanklagers zullen naar alle waarschijnlijkheid een onderzoek starten naar de vermeende betrokkenheid van voormalig president Lula da Silva bij een schema om stemmen te kopen in het Congres, dat leidde tot de veroordeling van een aantal van zijn naaste assistenten.

Volgens twee Braziliaanse kranten heeft de hoofdaanklager Roberto Gurgel aanbevolen dat de beschuldigden in een rechtbank gehoord dienen te worden. Eerder had  Marcos Valerio , de zakenman die centraal staat in de corruptiezaak, gezegd dat Lula niet alleen wist van de onrechtmatige regeling, maar ook geld ontving. Volgens overheidsbronnen heeft Gurgel besloten om de beschuldigingen niet zelf te onderzoeken. Hij heeft de zaak doorgestuurd naar een lagere federale rechtbank, waar Lula onderzocht kan worden omdat hij niet langer immuniteit geniet.

Lula leidde Brazilië van 2003 tot en met 2010 en is de politieke mentor van de huidige president Dilma Rousseff. Hoewel Rousseff  tot nu toe buiten schot is gebleven, kan dat veranderen wanneer blijkt dat Lula zelf betrokken is geweest bij het jarenoude schandaal. Valerio werd veroordeeld tot veertig jaar gevangenschap voor het kanaliseren van publiek geld aan politici tijdens de eerste jaren van het presidentschap van Lula, en zijn geloofwaardigheid als getuige is twijfelachtig. Het schandaal kwam uit in 2005 en leidde bijna tot de val van Lula’s regering.

Het is het grootste politieke corruptieschandaal in de Braziliaanse geschiedenis. Drie topleiders van de regerende Arbeiderspartij, met inbegrip van voormalig stafchef Jose Dirceu, werden in november veroordeeld tot ruim tien jaar gevangenschap. Ze beheerden een politiek omkoperijschema, waarin congresleden maandelijkse betalingen ontvingen in ruil voor stemmen voor wetgeving die was voorgesteld door Lula’s minderheidsregering.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug