Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Onderzoek naar machtsmisbruik van president Bolsonaro

Datum : 28/04/2020
Land : Brazilië

Onderzoek naar machtsmisbruik van president Bolsonaro

Rechter Celso de Mello, van het Federaal Hooggerechtshof (STF) van Brazilië, heeft een onderzoek geopend naar mogelijke misdaden begaan door president Jair Bolsonaro. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij zich heeft bemoeid met politieonderzoeken naar zijn familieleden. De federale politie krijgt nu 60 dagen de tijd om de aantijgingen te onderzoeken.

Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie, dat op het onderzoek aandrong na beschuldigingen van de onlangs afgetreden minister van Justitie Sérgio Moro. De populaire oud-minister haalde na zijn aftreden hard uit naar Bolsonaro, bij wiens achterban hij veel steun geniet. Volgens Moro wilde Bolsonaro lopende onderzoeken naar zijn zoons beïnvloeden.

Na het politieonderzoek naar Bolsonaro moet het OM bepalen of de president wordt aangeklaagd. Een officiële aanklacht moet eerst worden goedgekeurd door het parlement, waar Bolsonaro de meerderheid heeft. Dat maakt goedkeuring onwaarschijnlijk. Daarna zou een proces volgen bij het Hooggerechtshof.

De taken van Bolsonaro zouden in dat geval tijdelijk, maximaal 180 dagen, worden waargenomen door vicepresident Mourão, een voormalig leger-generaal. Bij een veroordeling zou de president uit zijn functie worden ontheven.

Bolsonaro wijst alle beschuldigingen van de hand. Uit een opiniepeiling blijkt dat de meerderheid van de Brazilianen gelooft dat de aantijgingen aan het adres van Bolsonaro kloppen. 46 procent vindt dat hij moet aftreden, 50 procent vindt van niet.

Bron : Nodal, NOS
Bookmark and Share


Terug