Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Onderzoek naar miljoenen Pinochet stopgezet

Datum : 06/08/2013
Land : Chili

Onderzoek naar miljoenen Pinochet stopgezet

Na negen jaar is het onderzoek naar de verduisterde fondsen van generaal Pinochet stopgezet. De familie van de overleden generaal zal niet worden aangeklaagd. Zes voormalige hoge militairen daarentegen worden wel gearresteerd voor verduistering van miljoenen dollars. Rechter Manuel Valderrama besloot de zaak te sluiten die ook wel bekend staat als de “Zaak Riggs”. Onderzoekers konden niet de bron achterhalen van de 21 miljoen dollars die gestort waren op rekeningen van de Riggs bank in de VS en andere financiële instituties. “Mijn grootvader werd beschuldigd van het stelen van miljoenen dollars. Hij werd beschuldigd van het handelen in wapens en goud maar er was geen bewijs. Onze familienaam is bezoedeld en het zal moeilijk zijn om dat terug te draaien,” aldus García Pinochet, kleinzoon. 

Voormalige generaals en kolonels Ballerino, Castro, Romero, Castillo, Vergara en MacLean zijn gearresteerd. Zij waren privésecretarissen van de voormalige dictator en hielpen hem fondsen te verplaatsen, rekeningen te openen en sluiten en verhulden het bestaan van die rekeningen. “Er was een gebrek aan interesse om deze zaak voor te zetten en veel vragen blijven dan ook onbeantwoord,” aldus advocaat van het Openbaar Ministerie Alfonso Insunza. 

De “Zaak Riggs” begon in 2004, twee jaar voor de dood van Pinochet, nadat een onderzoek van de Amerikaanse Senaat het bestaan bewees van de rekeningen. De familie van Pinochet zegt dat het geld het resultaat is van een levenlang sparen. “Pinochet was schuldig aan fiscale fraude,” volgens OM advocaat Hertz. ”Hij misbruikte publiek geld en dat is bewezen door het onderzoek.” Het Openbaar Ministerie heeft vijftien dagen om in beroep te gaan.

Bron : Tico Times, MercoPress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug