Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Onderzoek naar studenten leidde tot 60 graven

Datum : 28/07/2015
Land : Mexico

Onderzoek naar studenten leidde tot 60 graven

De speurtocht naar 43 verdwenen Mexicaanse studenten in Guerrero heeft zestig clandestiene graven opgeleverd, met daarin 129 lichamen. De studenten naar wie gezocht werd, werden echter niet gevonden. Dit werd door het bureau van de federale procureur-generaal bekend gemaakt. De zoektocht heeft zo’n tien maanden geduurd.

De 43 Mexicaanse studenten verdwenen tijdens een protestactie vorig jaar in de stad Iguala. De vrouw van de burgemeester van Iguala hield een feest en deze demonstratie zou haar feestje kunnen storen. Daarom schakelde ze de politie in om de studenten aan te pakken.

Wat volgde was een urenlange klopjacht waarbij agenten drie studenten en drie voorbijgangers doodschoten. De politie rekende ook 43 studenten in en bracht hen naar het bureau. Daar werden ze echter niet in de cel gegooid, maar overhandigd aan leden van de drugsbende Guerreros Unidos. Die hebben de studenten vermoord en vervolgens hebben de lichamen op een vuilnisbelt verbrand.

De ouders van de verdwenen studenten weigeren echter te geloven dat hun kinderen verkoold zijn. “De regering heeft geen hard bewijs gepresenteerd”, zei een van de ouders tijdens een persconferentie vorig jaar. “Ze willen ons doen geloven dat onze kinderen dood zijn en het onderzoek afsluiten”.

De Nationale Mensenrechtencommissie heeft vorige week een rapport uitgebracht waarin minstens dertig fouten in het onderzoek naar de verdwijning van de studenten werden opgesomd. Afgezien van de aantallen lichamen en graven die tussen oktober en mei ontdekt werden, kunnen er dus nog veel meer zijn. Dit rapport heeft alleen die gevallen opgenomen waarin specialisten op het gebied van massagraven bij het onderzoek betrokken waren.

Bron : BBC, DM
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug