Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Onderzoek naar vergiftiging Pablo Neruda

Datum : 03/06/2011
Land : Chili

Onderzoek naar vergiftiging Pablo Neruda

Een rechter in Chili heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de dood van de Chileense dichter Pablo Neruda. De opdracht volgt nadat de Chileense Communistische Partij beweerde dat de Nobelprijswinnaar is vergiftigd. Neruda stierf kort na de coupe van generaal Pinochet in 1973. Zijn familie heeft altijd volgehouden dat hij stierf aan de gevolgen van prostaatkanker.

De Communistische Partij kreeg een tip van de oud-chauffeur van Neruda, Manuel Araya Osorio, die beweert dat agenten hem injecteerden met vergif in de kliniek waar hij behandeld werd voor zijn ziekte. Pinochet zou hiervoor opdracht hebben gegeven.

Neruda is niet de enige in Chili wiens doodsoorzaak onderzocht wordt. Onlangs werd het stoffelijk overschot van oud-president Allende opgegraven om te onderzoeken of deze inderdaad zelfmoord pleegde, of dat hij vermoord werd door soldaten van Pinochet.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug