Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Onderzoekscommissie: "10.000 slachtoffers meer onder Pinochet"

Datum : 20/08/2011

Onderzoekscommissie: "10.000 slachtoffers meer onder Pinochet"

Een commissie in Chili die onderzoek doet naar schending van mensenrechten onder het bewind van Generaal Augusto Pinochet zegt dat er veel meer slachtoffers bestaan dan tot nu toe werd aangenomen. De voorzitter van de commissie, Maria Luisa Sepúlveda, maakte bekend dat 9.800 personen zijn geïdentificeerd die als politieke gevangenen zijn vastgehouden en gemarteld.

Door deze ontdekking komt het aantal slachtoffers op 40.018 personen. De slachtoffers die nog in leven zijn, zullen een pensioen ontvangen van ongeveer 260 dollar per maand. In een eerder rapport was sprake van 27.153 slachtoffers wiens rechten waren geschonden. De teller van vermiste en vermoorde mensen staat op 3.065.

Sepúlveda liet weten dat de commissie 32.000 claims van schending van mensenrechten had onderzocht in de afgelopen 18 maanden. Hiervan bleken 9.800  bleken te voldoen aan de criteria van de commissie. Om officieel als slachtoffer geteld te worden dient een persoon:

  • Gearresteerd en/of gemarteld te zijn door agenten van de staat of mensen in dienst van de staat en om politieke redenen.
  • Slachtoffer te zijn van gedwongen verdwijning of te zijn geëxecuteerd door agenten van de staat of mensen in dienst van de staat en om politieke redenen.
  • Ontvoerd te zijn of slachtoffer te zijn geweest van pogingen tot moordaanslagen om politieke redenen.

Daarnaast dienen alle zaken te hebben plaatsgevonden in de periode van 11 september 1973 tot 10 maart 1990, de machtsperiode van Pinochet. Het rapport is het laatste van vier grote onderzoeken naar de totale omvang van de wandaden van het regime. Eerdere rapporten verschenen in 1991, 2004 en 2005.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug