Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Ongelijkheid blijft probleem in Latijns Amerika

Datum : 21/03/2012
Land : Uruguay

Ongelijkheid blijft probleem in Latijns Amerika

Latijns Amerika heeft weinig te lijden gehad van de economische crisis. Maar volgens de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB) moet het continent dringend iets doen aan de grote sociale ongelijkheid. Dit zei de voorzitter van de raad van gouverneurs van de IADB tijdens de jaarvergadering in Uruguay.

Voorzitter Fernando Lorenzo, minister van Economie van Uruguay,  waarcshuwde voor ‘zelfgenoegzaamheid’ en noemde de ongelijkheid het zwakke punt van Latijns Amerika. “Die maakt de consolidering en de vooruitgang van de democratie kwetsbaar.” De Paraguayaanse minister van Financiën Dionisio Borda pleitte voor een belastingsysteem dat mensen met grotere inkomsten meer belastingen laat betalen, zodat een betere financiering van gezondheidszorg, onderwijs, transport en technologische vernieuwing mogelijk wordt.

Volgens het Macro-Economisch Rapport 2012 van de IIADB zou Latijns Amerika in een gematigde recessie terechtkomen als de Europese schuldencrisis erger zou worden en de Chinese groei zou vertragen. Topman van de bank, Santiago Levy, zegt "De regio is de laatste jaren sterk gegroeid en heeft getoond dat ze tegen schokken bestand is. Het belangrijkste is dat de regio een reeks beleidsinstrumenten ontwikkelt die hun nut hebben bewezen in economisch moeilijke periodes." De bank voorspelt een groei van 3,6 procent dit jaar, vorig jaar bedroeg die meer dan 4 procent.

Vooral de landen die grondstoffen uitvoeren, hebben internationale reserves geaccumuleerd die hen in staat stellen de internationale financiële turbulentie het hoofd te bieden, stelt het rapport. IADB-voorzitter Luis Alberto Moreno zegt dat de regio alert moet blijven. "Het klopt dat de ergste vrees voor een algemene recessie voorbij lijkt, maar de crisis is nog niet bedwongen". Hij acht het belangrijk dat  Latijns-Amerika en de Cariben de werkloosheid tot gemiddeld minder dan 7 procent hebben teruggebracht en sinds 2002 zo’n  50 miljoen mensen uit de armoede hebben gehaald.
 

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug