Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Onherstelbare schade aan Meso-Amerikaans koraalrif

Datum : 11/03/2012

Onherstelbare schade aan Meso-Amerikaans koraalrif

Wetenschappelijke studies laten zien dat de opwarming van de aarde onherstelbare schade aanricht aan het Meso-Amerikaanse koraalrif. Het rif is het op een na grootste koraalrif ter wereld. Pogingen om het belangrijke ecosysteem te beschermen blijken onvoldoende.

De stijgende temperatuur van de zee veroorzaakt verlies van pigmentatie bij koraalriffen. Een kleurrijk stuk koraal is een ecosysteem dat bestaat uit duizenden poliepen, die bekerachtige kalksteenskeletten creëren door calcium uit zeewater te gebruiken. Riffen vormen een habitat voor veel planten en dieren.

Het Meso-Amerikaanse rif is het langste koraalrif van het westelijk halfrond en het op een na langste ter wereld, na het Great Barrier Reef bij Australië. Het strekt zich uit over meer dan duizend kilometer, van de noordelijke punt van het schiereiland Yucatán in Mexico tot de kusten van Belize en Guatemala en de Baai-eilanden bij Honduras.

Volgens een rapport uit 2010 van de ngo Healthy Reefs/Iniciativa de Arrecifes Saludables (HRI) was 6 procent van alle koraalriffen in kritieke toestand in 2008. Twee jaar later was dat al gestegen tot 31 procent. De belangrijkste bedreigingen voor de riffen zijn kustontwikkeling, toerisme, overbevissing, stijgende zeetemperaturen en orkanen, aldus de studie.

Centraal Amerika draagt voor minder dan 0,5 procent bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen die leidt tot de opwarming van de aarde. Dit staat in het rapport Economics of Climate Change in Latin America and the Caribbean 2009, een publicatie van de Economische Commissie voor Latijns Amerika van de Verenigde Naties (Eclac). Latijns Amerika is een van de regio's die het meest kwetsbaar is voor destructieve meteorologische gebeurtenissen. Het Meso-Amerikaanse rif scoort echter matig als het gaat om maatregelen die landen wel kunnen nemen om het rif te beschermen tegen klimaatverandering en menselijke activiteiten. Gemiddeld kregen de aangrenzende landen slechts 2,7 punten op een schaal van maximaal 5 voor hun inzet van de ngo's HRI en het World Resources Institute.

 

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug