Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Onlust of staatsgreep?

Datum : 04/10/2019
Land : Ecuador

Onlust of staatsgreep?

“Zij die de wet overtreden, zullen zeker gearresteerd worden”. In Ecuador wordt heftig gedemonstreerd tegen de aangekondigde verhoging van de brandstofprijzen. President Lenín Moreno reageerde assertief. Hij noemde de demonstranten ‘coupplegers’ en vertrok donderdagnacht 3 oktober naar de grootste stad van het land, Guayaquil, om de aanwezigheid van de staat te onderstrepen tegenover barricades van demonstranten en plunderingen door criminelen.

De vervoerssector had het voortouw genomen bij de nationale stakingsdag donderdag 3 oktober, die leidde tot het uitroepen van de noodtoestand. Politie en leger werden ingezet tegen de protesten, terwijl overleg met de vervoerders niets opleverde en de rellen hun tweede dag ingingen.

Volgens Moreno was de sector “weinig serieus” bij de dialoog met de overheid maar hij benadrukte dat, ondanks het uitroepen van de noodtoestand, de situatie “grotendeels onder controle” was. Donderdagmiddag sprak het Secretariaat voor Rampenbestrijding (Gestión de Riesgos) nog over 281 demonstraties verspreid over het land, 21.500 ingezette personen bij de veiligheidsdiensten, 14 gewonden en 215 geblokkeerde autowegen. ’s Avonds leken de demonstraties nog niet geluwd, waren er drie internationale vluchten naar de hoofdstad Quito afgelast en was er in twintig van de 24 provincies geen openbaar vervoer meer. Vandaag, vrijdag 4 oktober, blijven scholen nog gesloten.

Dinsdag 1 oktober werd via een presidentieel decreet aangekondigd dat de brandstofprijzen zullen stijgen als gevolg van het afschaffen van overheidssubsidies. Diesel zal daarmee in prijs bijna verdubbelen tot boven de 2,10 dollar per gallon (€ 0,50 per liter). Met het afschaffen van deze subsidies hoopt de overheid jaarlijks ruim 1.276 miljoen euro te besparen.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug