Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Onrust in grensgebied Haïti door importverbod

Datum : 20/06/2013
Land : Haïti

Onrust in grensgebied Haïti door importverbod

Sinds een paar dagen is het onrustig in het grensgebied van Haïti en de Dominicaanse Republiek. De spanningen zijn het gevolg van het in Haïti ingestelde verbod op gevogelte, geïmporteerd uit de Dominicaanse Republiek. Het verbod moet voorkomen dat de vogelgriep zich verspreidt. Ondertussen lijkt de crisis zich te verergeren door spontane grensafsluitingen en illegale uitzettingen van arbeidsmigranten.

Sinds zes juni dit jaar verbiedt de Haïtiaanse regering de import van eieren, kippenvlees en zuivelproducten uit de Dominicaanse Republiek om verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan. De Dominicaanse Republiek heeft geen idee waar het verbod op is gebaseerd. “Er komt hier geen vogelgriep voor. In Haïti komen veel meer ziektes voor dan bij ons”, reageert Victor Abreú, voorzitter van de Nationale Pluimvee Vereniging (APH). 

De Dominicaanse Republiek wil snel van het verbod af, aangezien Haïti de grootste afzetmarkt is voor haar pluimveeproducten. Maandelijks gaan er 30 miljoen eieren en anderhalf miljoen kippen van de Dominicaanse Republiek naar Haïti. Volgens APH heeft het verbod al geleid tot een verlies van 3,5 miljoen dollar. Ondanks dat de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen afgelopen maandag bijeenkwamen, is een oplossing nog niet in zicht.

Burgers in beide landen wachten de gesprekken op regeringsniveau niet af. Dominicanen sloten afgelopen dagen twee drukke grensovergangen voor personen en goederen uit Haïti. In verschillende Dominicaanse grensgemeenten protesteerden mensen tegen het verbod. Volgens de ngo Red Fronteriza zouden Dominicaanse autoriteiten, als reactie op het uitvoerverbod, de afgelopen weken duizenden legale en illegale Haïtiaanse arbeiders uit hebben gezet, waarbij één migrant overleed.

 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug