Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Onrust op Bonaire door stroomprijs

Datum : 16/08/2012
Land : Bonaire

Onrust op Bonaire door stroomprijs

"De situatie op Bonaire dreigt uit de hand te lopen", waarschuwt Cedric Soleana van de actiegroep Boneriano Preokupá  (Bezorgde Bonairianen). De aangekondigde tariefverhoging voor stroom is volgens Soleana de spreekwoordelijke druppel. Hij vreest dat de openbare eilandraadsvergadering, gepland voor aanstaande dinsdag, wel eens zou kunnen escaleren.

Dat nu de stroomprijs met de helft omhoog moet, is volgens Soleana de zoveelste reden voor onvrede. Ruim een jaar geleden is op Bonaire de dollar ingevoerd en zijn de belastingen verhoogd.  Er moet straks onroerendgoedbelasting en rioolheffing betaald worden. “Alles is achteruit gegaan sinds ons eiland als ‘openbaar lichaam’ bij Nederland hoort. Die status is ons bovendien opgelegd. Wij hebben uit handen gegeven wat waardevol voor ons was en we willen het terug.” Morgen ontmoet Soleana de teamleiders van alle actiegroepen op het eiland die zich sinds kort hebben verenigd in Nos ke Nos Boneiru Bek (Wij willen ons Bonaire terug) om de plannen voor komende dinsdag te bespreken. “Wat we precies gaan doen kan ik nog niet zeggen, maar er komen zeker acties. Het zou me bovendien niets verbazen als de zaak uit de hand loopt. Hoe duurder het leven wordt voor de bevolking, hoe hoger de criminaliteit. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.”

Het Bestuurscollege van Bonaire zoekt ondertussen naar alternatieven om de stroomkosten te drukken. Volgens gedeputeerde Burney El Hage wordt binnenkort met de Rabobank, de eigenaar van stroomleverancier Ecopower, bekeken wat de mogelijkheden zijn. Er is ook al overleg met Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte. Deze gaf in zijn voortgangsrapportage van februari van dit jaar al aan dat “gekeken moet worden of het redelijk is dat de gebruiker volledig voor de kosten opdraait gezien de schaal en de omstandigheden waarop in energie wordt voorzien”, maar daar was in Den Haag tot nu toe nog geen actie op ondernomen.

Gisteren eisten GroenLinks, D66 en SP In de Tweede Kamer dat minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat burgers en bedrijven niet de dupe worden van de situatie. Soleana is daar erg sceptisch over: “Dit soort dingen gebeuren alleen met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september, het gaat niet om ons.”

Rijksvertegenwoordiger Stolte is ook uitgenodigd voor de openbare eilandraadsvergadering van aankomende dinsdag. Soleana hoopt dan rechtstreeks met hem te kunnen praten. Volgens de persvoorlichter van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) is Stolte echter op vakantie. Ze weet nog niets van de uitnodiging af.  “Zo serieus neemt men de bevolking van Bonaire dus”, reageert Soleana. “Maar deze keer laten we het er niet bij zitten. We zijn een nederig volk, maar niet dom. Ze zijn te ver gegaan.”

Bron : RNW Caribiana
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug