Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Onschendbaarheid president Guatemala opgeheven

Datum : 02/09/2015
Land : Guatemala

Onschendbaarheid president Guatemala opgeheven

Het Guatemalteekse Congres heeft op 2 september unaniem besloten de onschendbaarheid voor vervolging op te heffen van president Otto Pérez Molina. De president wordt ervan beschuldigd de leider te zijn van een corruptienetwerk bij de douane, dat bekend staat onder de naam La Linea (de lijn). 

Door dit besluit kan er naar Pérez Molina een onderzoek worden ingesteld en ook kan hij worden gearresteerd voor zijn banden met La Linea. Al eerder is vicepresident Roxana Baldetti vanwege vermeende betrokkenheid bij dit netwerk afgetreden en onlangs is ze gearresteerd. Ze wacht nu op haar proces.

De uitspraak van het Congres moet nu "onmiddellijk" worden overgedragen aan het Hooggerechtshof van Guatemala. De 64-jarige ex-generaal Pérez Molina, die in 2012 president van Guatemala werd, is de eerste Guatemalteekse leider die van zijn onschendbaarheid wordt beroofd. 

Tijdens en plenaire sessie stemden 132 leden van het Congres unaniem voor de opheffing van de onschendbaarheid van de president. “De voorzitter van het Congres, Luís Rabbe, zei dat er een meerderheid voor het besluit was en dus “is het aangenomen.” Het Congres telt 158 zetels, maar een aantal leden was niet bij de zitting op 2 september aanwezig.  
Het kostte het Congres 90 minuten om tot dit besluit te komen. Buiten het Congresgebouw werd het besluit gevierd met vuurwerk, applaus en toeterende auto’s. 

Op 21 augustus werd al een oproep gedaan tot een vooronderzoek naar de president door het Openbaar Ministerie en de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid in Guatemala (CICIG), die betoogde dat er voldoende bewijs was voor de betrokkenheid van Pérez Molina bij  het corruptienetwerk.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug