Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Ontbossing Amazone neemt af met 16 procent

Datum : 19/10/2017
Land : Brazilië

 Ontbossing Amazone neemt af met 16 procent

Volgens de Braziliaanse regering is de ontbossing van de Amazone in de periode tussen augustus 2016 en juli 2017 met 16 procent afgenomen, vergeleken met de voorgaande twaalf maanden.

Satellietgegevens suggeren dat 6,624 vierkante kilometer aan bos is verwoest tegen 7.893 vierkante kilometer een jaar eerder, aldus minister van Milieu, Jose Sarney Filho. Het cijfer ligt nog altijd boven het Braziliaanse doel in het kader van klimaatverandering. De minister noemde strengere controles en meer agenten op de grond. “Wanneer illegale houtkappers weten dat er agenten van de Braziliaanse Staat ter plekke zijn, dan verminderen ze hun activiteiten.”

De omvang van het gebied dat is ontbost van augustus 2016 tot juli 2017 is vier maal zo groot als de grootste stad van Brazilië, Sao Paulo. De mate van ontbossing verschilt per deelstaat. Terwijl de ontbossing daalde met 55 procent in Tocantins en met 43 procent in Roraima, steeg het met 86 procent in Amapa. In deze staat wilde president Temer in augustus een wet tekenen die delen van het reservaat openstelde voor mijnbouw. Een rechtbank verbood dit en de regering trok het voorstel in september in.

Volgens minister Filho zei dat voor een duurzame verandering een verandering van houding nodig was: “Sureveillance helpt, maar het is geen oplossing. We kunnen alleen een einde maken aan ontbossing wanneer we de waarde bepalen van bos dat blijft staan.”

Sommige milieudeskundigen betwijfelen of de daling in ontbossing het gevolg is van regeringsbeleid. Paulo Barreto, onderzoeker bij het instituut Imazon, zei dat de recessie in de Braziliaanse economie en een val van de veeprijzen waarschijnlijk oorzaken waren van de daling. Boeren die bomen kappen voor veeteelt zijn belangrijke veroorzakers van ontbossing. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug