Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Ontbossing Amazonia met 29 procent toegenomen

Datum : 12/09/2014
Land : Brazilië

Ontbossing Amazonia met 29 procent toegenomen

De vernietiging van ’s werelds grootste regenwoud is vorig jaar toegenomen met 29 procent ontbossing, volgens de laatste cijfers van de Braziliaanse regering, die begin september 2014 officieel zijn gepresenteerd. Het betekent een breuk met een positieve tendens die in 2004 was ingezet.

Satellietbeelden van de periode juli 2012 tot juli 2013 laten zien dat  5.891 vierkante kilometer regenwoud in Braziliaans Amazonia is verdwenen, een gebied ter grootte van Puerto Rico.  Eind vorig jaar wezen voorlopige data van het Braziliaanse ruimteonderzoekscentrum INPE al op een versnelling van de ontbossing in Amazonia. Ook milieugroepen hadden er al voor gewaarschuwd.

De grootste toename van ontbossing is te zien in de staten Para en Mato Grosso, waar de meeste landbouwexpansie van Brazilië plaatsvindt. In elk van beide staten is meer dan duizend vierkante kilometer bos gekapt. Andere oorzaken voor de opleving van de ontbossing zijn illegale houtkap en de invasie van openbare gronden die grenzen aan grote infrastructurele projecten in Amazonia, zoals wegen en dammen voor waterkracht.

De strijd tegen de vernietiging van Amazonia wordt als cruciaal gezien voor de vermindering van de opwarming van de aarde. Ontbossing is wereldwijd goed voor 15 procent van de jaarlijkse uitstoot van CO2, dat is meer dan de hele transportsector veroorzaakt. Daarnaast herbergt Amazonia een unieke biodiversiteit met miljarden soorten die nog onderzocht moeten worden.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug