Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ontmoeting tussen Calderón en Sicilia

Datum : 24/06/2011
Land : Mexico

Ontmoeting tussen Calderón en Sicilia

Tijdens een ontmoeting tussen de Mexicaanse president Felipe Calderón en Javier Sicilia, het boegbeeld van de Beweging voor de Vrede, deed de laatste enkele harde uitspraken aan het adres van de president. Sicilia, journalist, dichter en schrijver, zei onder andere dat Calderón excuses verschuldigd is aan de circa 40.000 doden die zijn gevallen sinds het begin van zijn oorlog tegen de drugskartels. Sicilia verloor zelf zijn zoon als gevolg van het geweld.

De journalist staat al enkele maanden vol in de aandacht als gezicht van de pacifistische beweging in Mexico. Hij houdt de president mede verantwoordelijk voor het hoge aantal slachtoffers en eiste terugtrekking van het leger naar de barakken.

In zijn eigen toespraak reageerde Calderón op de beschuldigingen van Sicilia. De president gaf aan niet bereid te zijn excuses aan te bieden voor de doden. “Dat is absoluut een fout. Hierin vergis je je, Javier (Sicilia, red.). Als het gaat om vergeving vragen voor de mensen die vermoord werden door criminelen, dan heb ik er enkel spijt van dat ik het leger niet eerder heb gestuurd om te vechten tegen hen waartegen niemand durft te vechten uit angst of omdat ze door hen omgekocht zijn.”

Voor de moorden verklaarde de president zich op deze manier niet verantwoordelijk. Wel gaf hij aan dat de staat de plicht heeft haar burgers te beschermen, en dat zijn regering daarin tekort is geschoten. “Daarin vragen we om vergeving: om het niet hebben kunnen beschermen van onze burgers. Maar we vragen geen vergeving voor het optreden tegen de criminelen die de slachtoffers vermoorden.”

Beide partijen zijn overeengekomen om in september elkaar opnieuw te ontmoeten.

Bron : La Jornada
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug