Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ontruiming voor stuwdam in Brazilië goedgekeurd

Datum : 28/01/2011

Ontruiming voor stuwdam in Brazilië goedgekeurd

BRAZILIË - Ibama, een belangrijk milieuorgaan van de Braziliaanse regering, heeft toestemming gegeven voor het eerste werk aan een stuwdam in het Amazonegebied. De Belo Monte dam in de noordelijke deelstaat Pará zou qua grootte de derde dam in de wereld moeten worden. Afgelopen augustus werd het contract voor de dam, na jaren van protest, getekend. Ibama heeft nu toestemming gegeven voor het ontruimen van een gebied van 238 hectare, waar de dam gebouwd gaat worden.
De bouw van de dam is al jaren een onderwerp van conflict en controverse. De Braziliaanse regering geeft aan dat de dam belangrijk is voor de ontwikkeling van het gebied en banen creëert. Ngo’s en milieuorganisaties zijn echter tegen de bouw omdat deze het overleven van inheemse bevolkingsgroepen in gevaar zou brengen en 50.000 mensen dakloos zou maken. De dam zou energie kunnen gaan verzorgen voor 23 miljoen huishoudens.
Met de toestemming voor het ontruimen van het gebied is de eerste stap gezet in de bouw naar de dam. Correspondenten zeggen echter dat nieuwe protesten aannemelijk zijn. Er zijn nog geen vergunningen voor de bouw zelf.

(BBC)

 

Bookmark and Share


Terug