Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ontwapening FARC in Colombia voltooid

Datum : 27/06/2017
Land : Colombia

Ontwapening FARC in Colombia voltooid

De Colombiaanse guerrillagroep FARC heeft haar wapens ingeleverd, 53 jaar na haar eerste strijd. Dit melden waarnemers van de Verenigde Naties die de demobilisatie monitoren.

Volgens de VN hebben zo’n 7000 gedemobiliseerde strijders samen 7.132 wapens ingeleverd. De wapens worden opgeslagen in containers die onder controle staan van de VN. Die staan in speciale kampen voor ‘demobilisatie, ontwapening en re-integratie’, waar de oud-strijders sinds september vorig jaar verblijven. Alle strijders die hun wapens hebben ingeleverd, ontvangen een certificaat dat hen in staat stelt deel te nemen aan re-integratieprogramma’s.

President Juan Manuel Santos en de leider van de FARC, Rodrigo Londoño, ook bekend onder zijn strijdnaam ‘Timochenko’ zullen een ceremonie bijwonen ter viering van de succesvolle ontwapening van de oudste guerrillagroep in het land.

Van de ongeveer vijftig fronten hebben er zes geweigerd mee te doen aan het vredesproces. Deze dissidente groepen zijn vooral actief in het zuiden en zuidwesten van het land, in regio’s waar veel coca wordt verbouwd. Deze groepen en ook de strijders die zich niet hebben aangegeven of die zijn gedeserteerd kunnen niet meer deelnemen aan het vredesproces en zullen worden vervolgd door Colombiaanse veiligheidstroepen.

 

 

Bron : Colombia Reportst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug