Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ook Hondurese immigranten verliezen bescherming

Datum : 06/05/2018
Land : Honduras

Ook Hondurese immigranten verliezen bescherming

De regering-Trump heeft het einde aangekondigd van tijdelijke bescherming voor duizenden immigranten uit Honduras. De maatregel treft maximaal 57.000 mensen die kunnen worden gedwongen om de Verenigde Staten (VS) te verlaten vóór 5 januari 2020, wanneer hun tijdelijke beschermde status (TPS; Temporary Protected Status) zal worden ingetrokken.

Hondurezen kregen deze status nadat de orkaan Mitch in 1998 het Midden-Amerikaanse land trof. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zegt dat de omstandigheden in het land "aanzienlijk verbeterd" zijn sinds de ramp. De deadline van 2020 geeft mensen die TPS genieten "de tijd om hun vertrek te regelen of een alternatieve legale immigratie te zoeken", luidt de verklaring. De regering van Honduras zegt dat zij het einde van het programma "diep betreurt".

De ambassadeur van Honduras in de VS, Marlon Tabora, zegt dat het land niet kan omgaan met het repatriëren van tienduizenden mensen: "Deze families hebben 20 jaar in de VS gewoond en opnieuw integreren in het land zal niet gemakkelijk zijn als ze besluiten terug te keren," stelt hij.

De regering-Trump kondigde eerder plannen aan om TPS te annuleren voor immigranten uit Haïti en El Salvador, die ze hadden gekregen na natuurrampen in die landen. Critici geloven dat de Amerikaanse regering de aanhoudende gevaren in de landen van herkomst negeert bij haar besluiten om TPS te annuleren. Maar sommigen beweren dat de herhaalde uitbreiding van het programma heeft geresulteerd in de facto verblijfsrechten voor degenen die er baat bij hebben.

Een juridische groep in Boston, het advocatencomité voor burgerrechten en economische rechtvaardigheid, zei dat ze een juridische klacht over de recente annulering van de TPS-status zouden wijzigen om de Hondurezen mee te nemen.

Een groot aantal migranten is onlangs aangekomen aan de grens met de VS, waaronder veel Hondurezen. De omstreden verkiezing van president Juan Orlando Hernández in november heeft de recente onrust in het land veroorzaakt waardoor velen zijn gevlucht.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug