Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ook Nicaragua gevaarlijk voor milieuactivisten

Datum : 23/07/2017
Land : Nicaragua

Ook Nicaragua gevaarlijk voor milieuactivisten

Volgens de Britse mensenrechtenorganisatie Global Witness wordt het elk jaar gevaarlijker voor activisten om hun leefomgeving en het milieu te verdedigen. Werden er in 2015 nog 185 activisten wereldwijd voor hun toewijding vermoord, in 2016 waren dat er al minstens 200. Dat zijn bijna vier moorden per week, aldus de organisatie in haar jongste jaarrapport Defenders of the Earth, dat in juli 2017 verscheen.

Niet alleen is het aantal moorden op milieuactivisten toegenomen, ook het aantal landen waarin dit soort moorden plaatsvindt, is gegroeid naar 24 ten opzichte van 16 in 2015. Ze verzetten zich tegen bijvoorbeeld mijnbouwactiviteiten, de aanleg van stuwdammen of grootschalige landbouwprojecten. Net als in voorgaande jaren was Latijns Amerika de gevaarlijkste regio voor activisten: zestig procent van alle slachtoffers viel hier.

In absolute aantallen spande Brazilië de kroon met niet minder dan 49 gerapporteerde dodelijke slachtoffers onder milieuactivisten en verdedigers van landrechten, terwijl in Colombia 37 activisten het leven lieten. In verhouding tot de bevolkingsgrootte was Nicaragua in 2016 met 11 vermoordde milieuactivisten voor het eerst het gevaarlijkste land ter wereld, waar dat voorheen vaak Honduras was (14 dodelijke slachtoffers in 2016, onder wie Berta Cáceres).

Verzonnen aanklachten

Ook in Azië, Afrika en elders krijgen milieuactivisten niet de bescherming die ze verdienen, maar Global Witness vraagt speciale aandacht voor de situatie in Colombia. In dit land is een machtsvacuüm ontstaan door het vredesverdrag tussen de regering en de guerrillabeweging FARC. In dat vacuüm wordt het oerwoud in snel tempo gerooid en er zijn maar weinigen die zich daartegen durven verzetten.

“Deze golf van geweld wordt gevoed door een steeds heviger strijd om land en grondstoffen, waarbij mijnbouwbedrijven, houtkap, waterkrachtcentrales of grootschalige landbouw de rechten van mens en milieu vermorzelen in hun zucht naar financieel gewin”, aldus Defenders of the Earth.

Veertig procent van de slachtoffers waren inheemse activisten. Vaak worden ze gebrandmerkt als criminelen en, moeten ze zich verdedigen tegen verzonnen aanklachten, waar ze veel tijd en geld mee kwijt zijn, en worden ze ook op andere manieren geïntimideerd.

“Het is duidelijk dat overheden en bedrijven wereldwijd er niet in slagen om bedreigde activisten bescherming te bieden. Daarmee werken ze verregaande straffeloosheid in de hand wat de drempel om te moorden alleen maar verlaagt”, zo stelt Global Witness. 

Bron : Global Witness
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug