Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ook Pietendiscussie

Datum : 15/11/2019
Land : Curaçao

Ook Pietendiscussie

Op 16 november komt Sinterklaas niet alleen in Apeldoorn aan, de Turkse goedheiligman uit Madrid komt die dag met zijn Pakjesboot ook aan in Willemstad, Curaçao. Al jaren worden zijn Zwarte Pieten hier vergezeld door een aantal gekleurde Pieten, maar zwart blijft overheersend.

“Je moet ook bedenken dat Curaçao klein is, en het leuk en spannend is dat niemand Piet herkent. Met roetveegpieten vervalt dit element”, legt Solange Trinidad van de Fundashon pa nos Muchanan, de organisatie achter de intocht, uit. Bij een groot deel van de Nederlandse gemeentes zullen bij de intocht alleen maar roetveegpieten te zien zijn. En op Curaçao? “Wat de NTR doet, maakt ons niet echt uit”, aldus Trinidad.

Ze benadrukt bovendien dat discriminatie geen grote rol speelt op Curaçao. In Nederland wordt er volgens haar heel veel gediscrimineerd naar zwarte mensen en worden Antillianen daar dagelijks mee geconfronteerd. “Hierdoor is het Sinterklaasfeest ook in deze sfeer gekomen. Op de eilanden is de meerderheid van de bevolking een kleurling dus dat speelt niet. Het feest is gewoon leuk. De meeste mensen genieten ervan.”

Toch waren er de laatste jaren kleine protesten rond de aanwezigheid van Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas. De organisatie Piet Bai Flit trok een groepje van ongeveer twintig mensen drie jaar geleden. Vorig jaar was er een man prominent aanwezig met een bord met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. Dit jaar is Naomie Pieter op Curaçao, een van de prominente leden van de Nederlandse protestgroep Kick Out Zwarte Piet.

“We zijn inderdaad bezig met voorbereidingen voor een demonstratie”, legt Pieter uit. Momenteel is ze in overleg met verschillende mensen om de boodschap op een artistieke manier te kunnen verspreiden. “Hoe kan ik nog niet delen, maar er gaat zeker iets gebeuren.”

Pieters doel is de Curaçaoënaar bewust te maken van het koloniale karakter van Zwarte Piet. Het gaat volgens haar niet om Piet zelf, maar om het geheel van respect hebben voor jezelf en je verleden kennen.

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share


Terug