Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ook rivierbeschermers in Honduras bedreigd

Datum : 17/11/2017
Land : Honduras

Ook rivierbeschermers in Honduras bedreigd

Het gebouw van de mensenrechtenorganisatie COPINH is uitdagend Utopia genaamd, maar de werkelijkheid voor de leden is anders. Ze doen hun werk getekend door interne en externe littekens, doodsbedreigingen, racisme, beschuldigingen dat ze tegen vooruitgang zouden zijn en valse juridische aanklachten. Bovendien leven ze nog steeds in angst vanwege de moord op een van hun leden, Berta Cáceres, in 2016.

COPINH is een organisatie van het Lencavolk, het grootste volk in dit Midden-Amerikaanse land bestaande uit 120 gemeenschappen. De Lenca ontwikkelen zich in harmonie met en respect voor de natuur. Berta Cáceres werd vanwege het verdedigen van deze levenswijze om het leven gebracht. COPINH wil niet dat deze moord op een van haar oprichtsters, zoals veel andere moorden, vergeten wordt.

Eerder deze maand bracht de organisatie, geholpen door nationale en internationale deskundigen, een rapport uit, waarin aangetoond werd dat de opdrachtgevers voor de moord gezocht moesten worden in kringen van de Hondurese overheid. Buitenlandse diplomaten wordt het bijna onmogelijk gemaakt aanwezig te zijn bij de presentatie van het rapport, illustratief voor de ongelijke strijd van de (vooral) vrouwen van COPINH tegen de macht van het geld, een gemuilkorfde en vijandige pers en opruiing.

Het zijn niet alleen bosbeschermers die in Honduras bedreigd worden. Voor de Lenca hebben juist ook de rivieren spirituele kracht, in hen leeft de essentie van het volk en de activisten van COPINH staan in rechtstreeks contact met de riviergeesten.  De strijd van Berta Cácereres begon met verzet tegen een stuwdam in de Río Gualquerque. Deze rivier had haar gevraagd zich te verzetten tegen de bouwplannen.

De overtuiging dat ze zich inzetten voor de natuur en dat ze zich aan de goede kant van de geschiedenis bevinden, geeft de mensen van COPINH enorme kracht. Het blijft het verhaal van David tegen Goliath, maar we weten allemaal hoe dat afgelopen is. 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug